top of page

Yasmina Khababi wil voor iedereen een plek aan tafel

“Ik ben Freshtable gestart uit passie en frustratie”, vertelt Yasmina Khababi. “Passie voor duurzaamheid, voor heerlijk eten en inclusiviteit. Maar ook een frustratie over hoe er vandaag een dag nog met de wereld wordt omgegaan.” De 28-jarige studeert nog, maar bouwde daarnaast met Freshtable een gezonde en sociale maaltijdservice op voor thuis, op werk en op events.

Yasmina Khababi.jpeg

Meer over de foodhelden

Abdelhamid_Food100 - NSlagmolen 20 september 202136.jpg
food100--ninaslagmolen25november2022_-62_52537710556_o.jpg
KUMASI CORE TEAM-min (2).jpg

Linda Klunder
Verandering in de frisdrank- en cacaoindustrie

Code Noir Anisa Xhomaqi 9.jpg

Lelani Lewis
Culinair activist die het verhaal achter ons voedsel deelt

Rahaf _ Tamim in the Daffee office.jpg

Rahaf al Lymoni 
Inspireert mensen met haar levensverhaal en Daffee

"Ik ben opgegroeid in de Marokkaanse cultuur. Er kon altijd een stoeltje aan tafel worden bijgezet en de liefde voor eten zat er al vroeg in," vertelt Yasmina. "Dus tijdens mijn studie nam ik vaak zelfgemaakte verse maaltijden mee naar colleges. Op een gegeven moment vroegen andere studenten of ik ook een keer wat voor hen wilde maken. Toen dacht ik, waarom niet?"

 

Milieu en maatschappij hebben alles met elkaar te maken

Dat was het begin van Freshtable, een maaltijddienst die begon met een pilot op de universiteit. "Ik wilde iets doen wat bijdraagt aan de samenleving en niet zomaar winst maken," zegt Yasmina. “k vond het gek dat sommige studenten duurzaamheid heel belangrijk vonden, maar wat er binnen de maatschappij gebeurde minder. Of juist andersom. Volgens mij heeft dat juist alles met elkaar te maken. Kijk naar de vluchtelingencrisis: doordat we de bodem uitputten in andere landen, ontstaat er droogte en oorlog, waardoor mensen op de vlucht slaan.”
 

Bruggenbouwer en vertolker

Yasmina begreep dat eten een manier is om mensen te verbinden en inclusie te bevorderen. "Ik vind dat je moet streven naar een systeem waar iedereen die aan tafel zit openstaat voor nieuwe ideeën. Ik zie mezelf als een bruggenbouwer en een vertolker. Er is ontzettend veel onbenut talent in Nederland, zoals mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook hoogopgeleide statushouders. Zij krijgen bij Freshtable een baan of stage die past bij hun opleiding van thuis. Wij helpen hen met hun diploma's erkennen en we leren hen hoe ze hun skills toepassen in de Nederlandse markt. Neem Sherif, zij werkte in Egypte in de accounting. Ze deed bij ons een stage boekhouding en is nu doorgestroomd naar een fulltimebaan als boekhouder.”

“Mijn plek in de Food100 betekent voor mij erkenning In een lijst waarin sociaal ondernemerschap wordt gevierd.”

FreshTable.jpeg

People, planet, profit

"Ik wil mensen laten zien dat je met duurzame keuzes kunt bijdragen aan een betere wereld en tegelijkertijd winst kunt maken," zei Yasmina. "Duurzaamheid, sociale inclusie en voedseltoegankelijkheid zijn onze kernwaarden. Ik ben er trots op dat we tot vorig jaar meer maaltijden hebben weggegeven dan verkocht. Met onze Share A Meal-campagne kunnen klanten een maaltijd weggeven aan iemand in nood en die donaties worden door ons verdubbeld. Dat laat zien dat de echte veranderkracht ligt in samenwerking.”

Geen labels en definities
Om die samenwerking zoveel mogelijk ruimte te geven is Yasmina wars van labels en hokjes. “Ik kan en ik wil geen definitie geven van duurzaamheid, omdat ik er door mijn collega’s van over de hele wereld over twee maanden weer heel anders over kan denken. We geven op onze website ook bewust niet meer duidelijk aan of een gerecht vega of vegan is. Zo maken we de tafel groter. We hebben een inclusief menu met gerechten voor iedereen. Door de aandacht af te leiden van de labels voelt iedereen zich veilig om aan die tafel plaats te nemen. En het leuke is: in ons bestelsysteem zien we dat mensen die eerst kip nemen na vijf of zes bestellingen alsnog die vegetarische opties kiezen.”

Duurzaamheid voorop
Freshtable is gericht op duurzaamheid en gebruikt zo veel mogelijk lokale en biologische producten. “We leveren bovendien alleen maaltijden op bestelling, zodat we geen voedselverspilling hebben. Voor grote cateringopdrachten, bijvoorbeeld voor Zilveren Kruis Achmea en de Erasmus Universiteit, hebben we een duurzaamheidsstation waar we erg trots op zijn. Daarin bieden we onze klanten drie opties aan: een doggybag om leftovers mee te nemen, een recyclestation om restjes te composteren voor gebruik in de voedseltuin en een donatieprogramma waarbij overgebleven maaltijden worden gedoneerd aan gezinnen in nood, bijvoorbeeld bij de crisisopvang in Rotterdam.”

Food100 van 2023

Ben of ken jij iemand die zich net als Yasmina inzet voor een beter, eerlijker en duurzamer voedselsysteem? De aanmeldingen voor de Food100 van 2023 zijn geopend! Meld jezelf aan of nomineer een andere voedselveranderaar die volgens jou een plek op deze lijst verdient.

bottom of page