Selectie Food100
De vakjury stelt op basis van twee beoordelingsrondes de Food100-lijst samen. Op basis van alle aanmeldingen wordt eerst een groslijst samengesteld. Tijdens het eerste juryoverleg nomineert ieder jurylid vanuit zijn of haar eigen expertise een top 20 aan kandidaten. Tijdens het tweede juryoverleg worden de kandidaten op de shortlist door alle juryleden beoordeeld op basis van vier criteria met behulp van een puntensysteem. Hierop is de samenstelling van de Food100-lijst gebaseerd.
Criteria
Daadkracht
De mate waarin het de kandidaat lukt om doelen daadwerkelijk te verwezenlijken.
Innovativiteit
De mate waarin de kandidaat op een vlak vernieuwend is en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.
People, planet, profit
De mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector.
Delen
De mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen.
De jury
Acht deskundige professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise vormen samen de Food100-jury. Samen bepalen zij Food100 van 2024.
Rahaf Allymoni, een innovator met een master in innovatie en economische ontwikkeling en veel ervaring in de F&B-sector, richtte in 2020 Daffee op om klimaatverandering en ontbossing te bestrijden. Ze werd in 2022 erkend als getalenteerd ondernemer door FD en de Volkskrant en nam in 2021 deel aan Food 100, waar ze werd genoemd als een van de inspirerende foodhelden onder de 30.
Anouk (1992) startte met een achtergrond als diëtist en chef in 2018 Health Food Wall (HFW), met een missie om vers en plantaardig eten net zo snel en makkelijk aan te bieden als fastfood. In 2019 rolde HFW uit naar Schiphol Airport. Inmiddels zijn de HFW-koelingen door heel Nederland te vinden in o.a. ziekenhuizen, scholen en kantoren. Anouk heeft 3 jaar een plek weten te bemachtigen in de Food100.
Lisanne van Oosterhoud start per 1 mei als programmamanager Next Tech Food Factories, samenwerking tussen Agrifood Capital en Brainport Development. Hierbij richt ze zich op de samenwerking tussen voedselverwerkende bedrijven, hightech leveranciers en machinebouwers voor de ontwikkeling en implementatie van robotisering, AI en andere slimme technologieën in de voedselverwerking. Daarnaast is ze onderdeel van World Food Forum, Patricipatietafel Voedsel van RVO en Klimaatpact-ambassadeurs.
Maartje startte haar carrière in de sales en marketing en deed ondertussen de Youth Food Movement academie waar zij alles leerde over een verantwoord(er) voedselsysteem. Hier leerde ze Lotte Wouters kennen en werd partner bij duurzaam cateringbedrijf The Food Line-up, de eerste cateraar in Europa met B Corp certificering. In 2022 startte zij als mede-eigenaar Plant FWD: een platform en jaarlijks congres voor het versnellen van de eiwittransitie.
Sheila (1965) is vanaf 2014 venture partner en co-founder bij impact durfinvesteerder NBI Impact Investors. Ze is sinds 2019 gecertificeerd Non-Executive Director via het INSEAD IDP programma. Haar carrière is een combinatie van executive ervaring en co-founding bedrijven. In 2020 ontving zij het diploma Superior Culinary Arts aan Le Cordon Bleu in Parijs, nu gespecialiseerd in duurzame gastronomie. Daarnaast schrijft ze voor Food Inspiration en is veelgevraagd spreker op (management) congressen
Herman Lelieveldt is voedselpoliticoloog aan het University College Roosevelt in Middelburg en de auteur van 'De voedselparadox. Wat ons streven naar beter eten dwarsboomt'. Zijn onderwijs en onderzoeken richten zich op het analyseren van voedselbeleid in Nederland en Europa en het blootleggen van de kansen en hindernissen voor verduurzaming. Zijn reeks artikelen voor Follow the Money over de lobby van het bedrijfsleven tegen de frisdranktaks leverde hem de titel Foodheld 2021 op.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Eetgewoontes draag je je leven lang mee, dus toen Bas Turk hoorde dat kinderen te weinig groente eten, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in het onderwijs of in de voeding, bedachten Erik en Bas het concept voor TommyTomato. Hun uitgangspunten waren: Het moet geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen, rijk en arm.
Wouter Staal is oprichter en CEO van impactorganisatie YB (voorheen Yoghurt Barn) is een toegewijde duurzaamheidsstrateeg. Via zijn recent opgerichte onderneming Climates, helpt hij grote en middelgrote food organisaties in binnen- en buitenland om duurzamer te worden. ‘Impact maken’ is Wouters grootste drijfveer en hij weet alles van de ups en downs van ondernemerschap.
Ivar is de gedreven oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto. Ivar wil de overgang naar een transparante, duurzame en korte voedselvoorzieningsketen versnellen. In de boerderijwinkel zijn alleen duurzame producten te vinden uit een transparante keten. Bij Ekoto wordt ook onderzoek gedaan naar het herintroduceren van Nederlandse bonenrassen, een manier om de eiwittransitie te versnellen.