top of page

Founder van de Oranjehoen: boer Johan Leenders

Een oranje kip. Dat krijg je als je kippen wortels, bieten en ander kleurrijk voedsel geeft. Boer Johan Leenders (29) en zijn moeder Annelien pakken voedselverspilling aan door de reststromen van hun akkerbouw aan de kippen te voeren. Het resultaat is de zogenaamde Oranjehoen: de ‘Vijf Sterren Kip’ die dankzij haar gezonde voeding geen antibiotica nodig heeft.

foto lnv_LR.jpg

De Oranjehoen. Vertel!

“Het is mijn doel om versterking te vinden tussen de kippen en onze akkerbouw. Die synergie verloren we jaren geleden toen we overstapten op biologische akkerbouw. Want vanaf dat moment mocht de mest van onze kippen het land niet meer op. We moesten een nieuwe manier bedenken om de kring- loop terug te brengen in de boerderij. Dat lukte uiteindelijk door de reststromen vanuit de akkerbouw aan onze kippen te voeren en het mest van de kippen weer als voeding te gebruiken voor de akkers."

Hele kip (2).jpg
Oranjehoen 4 filets

Meer foodhelden

Boer Brunia.jpg

Jaring Brunia

Zelfbewuste ondernemende boer bij Boer Brunia

4K4A2319 liggend.jpg

Isabel Boerdam

De positieve impact van het eten van minder vlees en vis

Foto 4 vissers.jpg

Zoutkamper-vissers

Het veiligstellen van vis voor toekomstige generaties

Foto PP kernteam ED artikel 30-11-2018.j

Sytze van Stempvoort

De duurzame schillenboer van de 21e eeuw

FB_IMG_1530007215937.jpg

Inge Vleemingh

Een varken als spaarpot en het ultieme kringloopdier

Food100 2020

De aanmeldingen voor de Food100-verkiezing zijn geopend! Ben of ken jij een boer, ondernemer, young professional, gevestigde leider in agrifood? Meld jezelf of die ander dan nu aan!

“We mixen reststromen van groenten en kruiden zoals wortels, bieten, oregano en kurkuma en voeren deze aan onze kippen. De voedingsstoffen uit die kruiden maken antibiotica overbodig. En de pigmenten uit het voer geven de kenmerkende kleur aan het vlees en de poten van de Oranjehoen. Het lokale voer en de vitaliteit van de kippen zijn goed voor twee van de vijf doelstellingen waaruit ons vijfsterrenconcept is opgebouwd. Dierenwelzijn, een grote diversiteit aan kippen en continue verduurzaming zijn daarnaast van belang. Zo hebben we ‘50 tinten kip’ binnen onze stallen en is de boerderij inmiddels energieneutraal.”

Hoe kwam je op dit idee?

“Ik wil voedselverspilling aanpakken met een concept dat voor iedere boer in de sector toegankelijk is. Niet door miljoeneninvesteringen, maar door te focussen op verduurzaming vanuit de huidige situatie van een boer. Met deze gedachte ontstond de Oranjehoen. Hiervoor is geen dure stalaanbouw nodig, maar maak je toch veel impact door voedselverspilling te voorkomen. Vijf tot tien procent van mijn akkerbouwproducten wordt bijvoorbeeld afgekeurd door schoonheidsfoutjes, maar mijn kippen doen niet moeilijk over een vlekje hier en daar. Deze reststromen zijn nu gecertificeerd als voer. Zo gooien we niks weg en de kippen zijn er dol op.”

"De Oranjehoen is een kip waar veel ziel en zaligheid in zit."

Waar koop je de Oranjehoen?

“Onze kippen zijn inmiddels verkrijgbaar via Koopeenkip.nl, Boerschappen.nl en Crisp.nl, waar je direct bij de boer een kop-tot-staart-vleespakket koopt. Zo groeit de connectie tussen de afnemer en de boer. Dit jaar brengen we het verhaal van de Oranjehoen nog verder naar buiten groeit het aantal verkooppunten hopelijk. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is een kip waar veel ziel en zaligheid in zit.”

Oranjehoen - witte uitloop

Wat betekent het Food100-netwerk voor jou?

“Het netwerk van gevestigde leiders en aanstormend talent geeft veel energie en inspiratie. In 2019 zat ik net in een moeizame periode. De succesverhalen van anderen uit het Food100-netwerk motiveerden me om door te zetten. Het valt niet altijd mee om jezelf en je concept staande te houden, daarin kan een netwerk als Food100 een enorm hart onder de riem steken.”

Maak jij je hard voor van een beter voedselsysteem en kun jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken in jouw strijd? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.

bottom of page