Speciale vermelding 2018
Zoutkamper-vissers
Deze garnalenvissers willen de garnalenindustrie en handelswijze in Nederland veranderen. Met maar één doel: het veiligstellen van vis voor toekomstige generaties. Ofwel: vis voor later. De vissers innoveren bijvoorbeeld door hun garnalen niet in Marokko te pellen, maar in Lauwersoog. Maar deze vissers denken verder: zo maken ze met de reststromen diverse garnalenbereidingen en heerlijke soepen om maar niets te verspillen.
Welke voedselverandering brengen jullie teweeg?
Onze garnalen worden gevangen op zee boven Groningen en vlakbij gepeld in Lauwersoog. Door die lokale vangst en verwerking kunnen we onze CO2-footprint verkleinen en de doorlooptijden verkorten. En een mooie bijkomstigheid is dat die korte doorlooptijd de smaak van onze garnalen ten goede komt.
Wat hebben jullie in 2018 gedaan om het voedselsysteem te verbeteren en wat zijn jullie plannen voor 2019?
In 2018 hebben wij samen met Kleinstesoepfabriek een romige garnalensoep ontwikkeld op basis van onze garnalendoppen. Hierdoor geven we de garnalendoppen, die normaal als afval worden beschouwd, opnieuw waarde. In 2019 willen we innoveren met onze garnalenkotter. Dit is een complex proces waarbij wij samenwerken met verschillende instanties om onze CO2-uitstoot verder te verminderen. Wellicht dat waterstof hierin een belangrijke rol gaat spelen.
Waar zijn jullie het meest trots op?
"Dat onze garnalen op het bord van onze klanten nagenoeg hetzelfde smaken als bij ons aan boord"
Wat is jullie ambitie?
Wij dromen ervan om een vruchtbare zee achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen, waaruit ook zij op een duurzame manier kunnen blijven oogsten. Door ons verhaal en onze visie actief over te dragen willen wij de nieuwe maatstaf worden van duurzame lokale zeeproducten waar consumenten actief om gaan vragen. Samen met onze partners willen wij met een eerlijk verdienmodel onze duurzame producten uit de zee op de markt kunnen aanbieden.
Naast de Zoutkamper-vissers zijn ook Inge Vleemingh en Sytze van Stempvoort speciale vermeldingen van 2018. Ontdek ook hun bijdrage aan een duurzamer voedselsysteem!