top of page

Speciale vermelding 2018
Inge Vleemingh

Degoedgevulde_SabineGrootendorst_29.jpg
Fotografie © Madelon Tijdink
Inge is oprichter van de Goed Gevulde Spaarvarkens: een aansprekend initiatief om voedselverspilling tegen te gaan, de lokale voedselkringloop te sluiten en daarmee de lokale economie te spekken.

“Varkensvlees kan beter:
lekkerder maar ook duurzamer!"

Wat is de voedselverandering die jullie teweeg brengen?

“Varkensvlees kan beter: lekkerder maar ook duurzamer! In de eerste plaats willen wij een positieve bijdrage leveren aan het probleem van voedselverspilling. Wij willen een betere bestemming bieden voor onverkoopbaar voedsel van de supermarkt. Grote hoeveelheden etenswaren verdwijnen nu onnodig in de verbrandingsoven. Dat iets voor de consument niet altijd meer verkoopbaar is, snap ik. Maar voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit of er niet meer zo mooi uitziet, is vaak nog prima te eten. Wij krijgen het voedsel en voeren het aan onze varkens. Zo lang varkens al bestaan zetten zij voedselresten voor ons om in nieuw voedsel: vlees. Een varken fungeert als spaarpot en is het ultieme kringloopdier. Een supermarkt zonder derving zal waarschijnlijk nooit lukken, maar laten we voor de reststromen betere oplossingen vinden dan de verbrandingsoven.”

 

“Daarnaast vind ik het enorm jammer dat tegenwoordig veel mensen geen varkensvlees meer eten. Ze zijn bang voor hun gezondheid en teleurgesteld door de vlakke smaak. Wij produceren meukvrij vlees met echte smaak. Doordat de varkens bij ons een erg uitgebreid menu krijgen van allerlei soorten fruit, groente, brood en kaaswei zijn de kwaliteit en smaak niet te vergelijken met standaard vlees. Omdat de varkens buiten lopen, langzaam groeien, geen vruchtbaarheidshormonen en antibiotica krijgen en wij minder selecteren op efficiëntie, zijn ze gezonder. Zo produceren we lekker en verantwoord vlees zonder CO2-uitstoot, ontbossing en dierenleed.”

"Een varken is gefokt om als spaarpot te fungeren en is het ultieme kringloopdier"

FB_IMG_1530007215937.jpg
Fotografie © Madelon Tijdink

Op welke manier heb jij je in 2018 ingezet voor de verbetering van het voedselsysteem en wat zijn de plannen voor 2019?

“Onze manier van werken delen we tijdens workshops met andere (aspirant)boeren, zodat meer varkens zo worden gehouden. Ik ben niet bang voor concurrentie en denk dat er steeds meer vraag komt naar verantwoorder vlees. Plek genoeg dus voor nieuwe boeren! Daarnaast zoeken we steeds weer de media op om ons verhaal te vertellen aan een groter publiek.”


“Momenteel is er nog maar een beperkt aantal ‘buitenvarkensboeren’. Ik ben heel simpel gestart om eerst die boeren met elkaar te verbinden in een gezamenlijke whatsapp-groep. Aanleiding daarvoor was de dreiging van de Afrikaanse Varkenspest. Als ‘buitenvarkensboeren’ zijn wij daarin een speciale risicocategorie en dus is het belangrijk om samen een plan van aanpak gereed te hebben, mocht de varkenspest in Nederland uitbreken. Samen ben je veel sterker dan als individuele ondernemer. Voor 2019 willen we de samenwerking verder uitbouwen en nieuwe thema's oppakken als kennisdeling, marketing, keurmerken, verkoop en dierenwelzijn. Van eilandjes naar een samenwerking en versterking.”     


“Ik ben niet bang voor concurrentie en denk dat er steeds meer vraag komt naar verantwoorder vlees”

​

 

Wij, Team Food100, willen Inge bedanken voor haar inzet voor de verandering van het voedselsysteem met het opzetten van dit inspirerende bedrijf. 

​

​

bottom of page